REÁLNÉ ZKUŠENOSTI S KRATOMEM

Příběh 1

Můj příběh začíná již na přelomu tisíciletí, přesto se pokusím jej vylíčit pokud možno nejstručněji. Někdy v roce 1999 jsem začal užívat na bolesti zad lék Tramal (účinná látka je tramadol).

Jelikož vedlejší účinky preparátu byly poměrně příjemné, začal jsem se, coby inženýr chemie, o tuto látku zajímat trochu více. A protože nezůstalo pouze u zájmu teoretického, začal jsem tabletky stále častěji konzumovat. Brzy jsem se stal zcela závislým.

Tabletky jsem musel mít stále u sebe, ať už se jednalo o rodinný výlet nebo delší dovolenou. Mnohokrát jsem se pokusil s Tramalem přestat, absťák ovšem vždy zvítězil. Celé to trvalo nějakých 18 let. Asi před rokem jsem víceméně náhodou četl cosi o kratomu. Ze zvědavosti jsem si jej objednal, vyzkoušel účinky a postupně se mi podařilo Tramal ze svého života zcela vyloučit.

Bylo to přesně 8. června, kdy jsem Tramal přestal brát. Do té doby mi žádná medikace ani jiná metoda nedokázala od mé závislosti pomoci. Jediné, co mi pomohlo, byl právě kratom. Je možné, že jeho chronické užívání není zcela bez rizika, ale mně v mém boji s démonem rozhodně pomohl.

 

Příběh 2 

Adrian Quiroga prošel šestiletým bojem s heroinovou závislostí, který ho stále táhl zpět do temnot. Přestože se snažil vymanit se z osidel drogy pomocí běžných léčebných metod, jako jsou buprenorfin suboxone a methadon, nikdy se mu nepodařilo dosáhnout trvalého úspěchu. Tehdy objevil kratom, přírodní prostředek, který se ukázal jako světlo na konci tunelu v boji proti své závislosti na opiátech.

Na své cestě ke svobodě od drog zažíval Adrian děsivé abstinenční příznaky, které ho téměř zlomily. Ale jakmile začal používat kratom, zázračně zjistil, že jeho tělesné i duševní utrpení ustoupilo. "Kratom mi umožnil překonat nejtěžší období svého odvykání, když jsem nebyl schopen vstát z postele a všechno mě bolelo," říká Adrian.

Adrianův příběh je oslavou síly odhodlání a touhy po změně. Jeho cesta k nápravě získala nový impuls, když se rozhodl věřit v možnosti kratomu. Tato rostlina mu umožnila překonat zdi bolesti a strachu, které ho dříve obklopovaly, a nakonec se osvobodit od své závislosti.

Vědci, jako Dr. Christopher McCurdy a jeho tým na Floridské univerzitě medicíny, zkoumají potenciál kratomu jako alternativy k tradičním léčebným metodám. Podle jejich výzkumu má kratom mnohem menší potenciál zneužití a závislosti než jiná opioidní analgetika. Adrianův úspěšný boj s kratomem jako spojencem potvrzuje naději, kterou tato rostlina přináší.

Díky kratomu se Adrian dokázal vzepřít svému démonovi a začít žít svůj život naplno. Jeho příběh je zářným příkladem toho, jak může být kratom světlem v temných chodbách závislosti. Dnes je mladý muž plný energie, odhodlaný udržet si práci a hledá nové podněty, aby se nedostal zpět do spirály drog.

Adrianův příběh je jen jedním z mnoha, které oslavují účinky kratomu na zotavení závislých na opiátech. V dnešní době, kdy opioidní krize dosahuje nebývalých rozměrů, je důležité, aby byly dostupné všechny možné zdroje pomoci, které mohou podpořit lidi v jejich cestě za svobodou od závislosti.

 

Zdroj : Česko-Slovenská Asociace za Kratom (@csakratom) • Fotky a videa na Instagramu